99,4% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam3205Nie polecam20

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Sonda
Skąd dowiedziałeś się o naszym sklepie?
Promocje
GRILL WĘGLOWY OKRĄGŁY Z POKRYWĄ LUND
GRILL WĘGLOWY OKRĄGŁY Z POKRYWĄ LUND
149,99 zł 99,00 zł
szt.
Olejek eteryczny - Lavender NSP
Olejek eteryczny - Lavender NSP
152,60 zł 114,00 zł
szt.
Olejek eteryczny - Recover NSP
Olejek eteryczny - Recover NSP
219,80 zł 162,00 zł
szt.
Czosnek NSP Odporność/ Układ krążenia/ trawienie
Czosnek NSP Odporność/ Układ krążenia/ trawienie
58,00 zł 46,00 zł
szt.
Olejek eteryczny - Core NSP
Olejek eteryczny - Core NSP
133,00 zł 100,00 zł
szt.
Grapina i przeciwutleniacze NSP Mocny antyoksydant
Grapina i przeciwutleniacze NSP Mocny antyoksydant
139,00 zł 104,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Wiosenne złoto - mniszek lekarski - PRZEPIS NA SYROP 0
Wiosenne złoto - mniszek lekarski - PRZEPIS NA SYROP

Majowe złoto – mniszek lekarski

Mniszek lekarski (taraxacum officinale) to chwast, którego nazywamy mleczem, dmuchawcem, główką mnicha, majem, który rośnie na łąkach, miedzach, nieużytkach, podwórkach i wszędzie, gdzie tylko jest trawa. Nie ma osoby (tak przypuszczam), która nie wiedziałaby jak wygląda mniszek lekarski. Jego naukowa nazwa pochodzi od greckiego słowa „taraxis” czyli „zapalenie oczu”, gdyż w X wieku arabski lekarz Awicenna sokiem z mleczu leczył właśnie tę chorobę. Ząbkowane liście były podstawą angielskiej nazwy tej rośliny „dandelion” czyli „lwi ząb”.

Dlaczego mniszek lekarski?

Od wielu wieków ludzie wykorzystywali lecznicze właściwości z liści, korzeni i kwiatów. Jakie właściwości posiada nasz mniszek lekarski? Otóż:

  • Wzmacnia odporność – polisacharydy zawarte zwłaszcza w kwiatach i pyłku kwiatowym wywierają korzystny wpływ na czynność fagocytarną białych ciałek krwi, a są także doniesienia naukowe, że pobudzają wytwarzane substancji o właściwościach przeciwwirusowych. Jest źródłem witamin A, wszystkich z grupy B, C, E, a także takich składników mineralnych jak potas, magnez, krzem, żelazo i cynk.
  • Odchudza i obniża poziom cukru we krwi – korzeń mniszka zawiera inulinę, która spowalnia wchłanianie cukru we krwi, a także obniża indeks glikemiczny spożywanych produktów. Korzeniami mniszka lekarskiego można się wspomagać przy początkowych stadiach cukrzycy.
  • Działa moczopędnie, odtruwająco, oczyszczająco organizm – zawarta w liściach witamina C, kwas foliowy oraz wiele składników mineralnych tworzą rozpuszczalne kompleksy ze szkodliwymi metabolizmami powstałymi w organizmie człowieka, przez co następnie oczyszczają organizm z toksyn. Bardzo korzystnie wpływa na skórę, poprawia jej kondycję i niweluje niedoskonałości i trądzik, jak również na cały organizm. Liście możemy spożywać surowe, jako dodatek do sałatek, koktajli lub soku świeżo wyciskanego.
  • Działa żółciopędnie, żółciotwórczo – goryczkowe substancje zawarte w korzeniach mleczu takie jak inozytol, cholina i mannitol wpływają na pobudzenie wytwarzania żółci przez wątrobę, ułatwiają także jej przepływ przez drogi żółciowe.
  • Usuwa kurzajki – łodygi zawierające dużo mleczka służą do usuwania kurzajek poprzez bezpośrednie potarcia.

Jak wykorzystać zdrowotne wartości mniszka?

Na bazie kwiatków możemy wykonać różne miodki, syropy, galaretki, koktajle, sałatki, wina czy nalewki. Chciałabym dodać, iż wino z mniszka jest bardzo lecznicze i nie tylko buduje odporność, ale jest niezwykle korzystne dla osób cierpiących na nadklasowość przewodu pokarmowego, pobudza wydzielanie soków żółciowych, poprawiając tym samym trawienie. Zastosowanie: nadaje się do słodzenia herbatek tak dla dorosłych, jak i dzieci.

Przepisów na mniszka lekarskiego jest bardzo wiele. Ja napiszę Wam co sama robię. Pierwszy syrop – miód z mniszka robiła moja prababcia, dziadziuś, mama i teraz ja. Drugi przepis również odziedziczyłam po dziadkach. Co roku w maju idziemy na łąki i zbieramy mniszka lekarskiego, wracając z naszym „złotem łąk” i żółtymi dłońmi J

Syrop – miód z mniszka lekarskiego – na przeziębienia i odporność

500 kwiatów mlecza

4 cytryny lub inny dostępny cytrus

2 kg cukru

1 litr wody

Kwiaty myjemy (mogą być małe czarne robaki) i włożyć do garnka. Wlać litr wody i 1 pokrojony cytrus. Gotować 1 godzinę.

Przecedzić przez durszlak wyłożony gazą.

Czysty wywar wlać do garnka, wsypać 2 kg cukru i gotować  1,5 godziny Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.

Z pozostałych cytrusów wycisnąć sok i wlać do syropu. Zagotować.

Wlać gorący syrop w małe słoiczki i zakręcić.

 

Proszek z mniszka lekarskiego na wątrobę, układ moczowy i krew. (Zbiór jesienią)

Jesienią wykopujemy korzenie mniszka lekarskiego, myjemy, obcinamy odgałęzienia i suszymy.

Po wysuszeniu ścieramy na drobny proszek. Proszek mieszamy z wodą, możemy osłodzić troszkę miodem dla lepszego smaku. Pijemy dla oczyszczania organizmu.

Kefirowy koktajl – orzeźwia organizm w ciepłe dni, buduje odporność i doskonale oczyszcza organizm z toksyn.

10 młodych liści mniszka lekarskiego umyć. Liście mniszka trzymać 30-60 minut w misce z lekko osoloną wodą, w celu pozbycia się goryczki. Osuszyć liście i zmiksować ze szklanką kefiru. Można doprawić solą i pieprzem do smaku.

Herbata z mniszka lekarskiego – stany zapalne gardła, działanie moczopędne, pobudza apetyt, wytwarzanie żółci, pomocna przy niestrawnościach.

Korzenie mniszka lekarskiego zbieramy w końcu lata i jesienią (wybieram  korzenie o grubości około 1 cm). Korzenie mniszka lekarskiego dobrze myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie pasma, a następnie suszymy. Łyżkę korzeni wraz z łyżką kwiatów należy zalać dwoma szklankami wody, gotować 5–20 minut. Przecedzić i pić po pół szklanki dwa do trzech razy dziennie.

Nalewka z mniszka lekarskiego

30 kwiatów mniszka lekarskiego należy zalać 1 litrem wódki i odstawić na tydzień. Po upływie tego czasu przecedzić. Kwiatów nie należy przed zalaniem alkoholem płukać, aby nie utraciły cennego pyłku.

Wino z mniszka lekarskiego (przepis na około 5 litrów wina)

3 l kwiatów mniszka lekarskiego

1kg cukru

1 cytryna

1 łyżeczka drożdży winnych

Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień, aby kwiaty były rozkwitnięte. Cytrynę szorujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy kwiaty i skórkę cytryny. Gotujemy około 20 minut. Następnie odciskamy przez gazę. Do odciśniętego soku dodajemy cukier i zagotowujemy. Studzimy. Do letniego płynu dodajemy sok z cytryny i drożdże. Mieszamy i odstawiamy do fermentacji na 3 dni, codziennie mieszając. Po tym czasie przelać do butli z rurką fermentacyjną i po około 4 tygodniach przelać do butelek na wino. Po około 3 miesiącach nabiera wspaniałego smaku i jest gotowe do spożycia i leczniczego użytkowania.

Smacznego :)

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl