99,4% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam3196Nie polecam20

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Sonda
Skąd dowiedziałeś się o naszym sklepie?
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Żyjmy zdrowo dzięki pokrzywie. My i nasz ogródek 0
Żyjmy zdrowo dzięki pokrzywie. My i nasz ogródek

Mimo, iż wielu ludzi nie lubi pokrzyw, a dzieci płaczą, gdy je poparzy, wiedzcie, że ja ją uwielbiam i co roku czekam na maj, aż będę mogła zerwać świeże i młode liście.

Dodaję ją do kompotów, do lemoniad, do sałatek, robię z niej wspaniały nawóz do ogródka.

Czy wiecie, że pokrzywa zawiera 7 razy więcej witaminy C niż cytrusy, więcej protein niż soja, tyle samo wapnia co ser, 3 razy więcej żelaza aniżeli szpinak. W liściach pokrzywy znajdują się flawonoidy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy i octowy), B-karoten, witamina A, B2, B5, C, K, żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, chlorofil, acetylocholina, garbniki, B-sitosterol, enzymy oraz związki krzemu i wapnia. Dodatkowo jest bogata w białko, przez co jest rekomendowana w dietach wegetariańskich.  Jest to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych.

Właściwości pokrzywy

  • Przeciwzapalnie: kwas mrówkowy zawarty w parzących włoskach liści i łodyg. Kwas ten łagodzi bóle reumatyczne i artretyczna, ponieważ skutecznie zwalcza stany zapalne.
  • Przeciwzakaźne: głównie dzięki siarce posiada właściwości przeciwmikrobowe i przeciwzakaźne, stąd zainteresowanie nią w dermatologii. Używa się ją także do leczenia aft i innych ran w jamie ustnej.
  • Działanie przeciwastmatyczne: działa wykrztuśnie, co ułatwia wydzielanie śluzu z oskrzeli i z tchawicy, a to z kolei łagodzi dolegliwości astmatyczne i oskrzelowe
  • Zapobiega kamienicy: liście pokrzywy zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych.
  • Ściągające: pokrzywa jest rośliną o właściwościach ściągających, to znaczy zamyka tkanki, wysusza niedoskonałości skórne i ogólnie poprawia wygląd skóry.
  • W przypadku łagodnego przerostu prostaty: niemiecka instytucja rządowa – komisja E, która ocenia właściwości lecznicze roślin, zaleca stosowanie wyciągu z korzenia pokrzywy w celu zwiększenia objętości wydalanego moczu i oczyszczenia organizmu z kwasu moczowego. Podkreśla się, że pokrzywa nie zmniejsza objętości gruczołu prostaty.
  • Moczopędne: napar z pokrzywy zwiększa objętość moczu wydzielanego przez nerki i ułatwia jego wydalanie.
  • Oczyszczające: skutecznie oczyszcza organizm. Jest używana w leczeniu ciężkich stanów zapalnych jak egzema, łuszczyca, liszaje.
  • Wywołuje menstruację: zawiera dużo sekretyny, która stymuluje układ hormonalny i reguluje menstruację u kobiet.
  • Pomaga w leczeniu hemoroidów: domowe sposoby na hemoroidy to picie wywarów z pokrzywy czy skrzypu polnego, które uszczelniają naczynia krwionośne.
  • Przeciwcukrzycowe: pokrzywa ma swój udział w obniżaniu poziomu cukru we krwi, jest skuteczna w leczeniu cukrzycy.
  • Mlekopędna: stymuluje wydzielanie mleka u matek karmiących, podobnie jak koper, lucerna, werbena.
  • Immunostymulująco: dzięki wysokiej zawartości minerałów i witamin (zwłaszcza witamina C) podnosi odporność organizmu.
  • Odżywczo: ze względu na wysoką zawartość licznych składników odżywczych z łatwością uzupełnia ich braki. Z wyjątkiem węglowodanów zawiera prawie wszystkie elementy potrzebne do funkcjonowania organizmu, dlatego warto ją stosować, zwłaszcza w zimie, kiedy organizm najbardziej tego potrzebuje.

Jak wykorzystać pokrzywę?

  • Młode pędy: pędy, które są zakończeniami łodyg, można jeść surowe, jako składnik sałat. Pokrzywa przestaje parzyć po wymieszaniu z innymi roślinami oraz z sosem. Można również zaparzyć latem z miętą, bądź dodać do kompotu.
  • Posiekane liście można wymieszać z oliwą z oliwek lub z masłem i używać do smarowania np. chleba. Najczęściej są gotowane jako warzywo, jako składnik zup, zapiekanek, sufletów, słonych tart, itd.
  • Stare liście w gotowaniu nabierają posmaku i zapachu ryby i mogą wejść w skład rybiego kremu – brondade.
  • Odwar z liści na poprawę przemiany materii: 2 łyżki suszonych liści zalać 2 szklankami gorącej wody, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Ostawić na 10 minut i przecedzić. Pić po ½ szklanki ciepłego wywaru 3 razy dziennie po jedzeniu.
  • Miód pokrzywowy na odporność: suche liście pokrzywy i orzecha włoskiego (w równych ilościach) utłuc w moździerzu na proszek. Podgrzać lekko 2 szklanki płynnego miodu i wymieszać z 4 łyżkami sproszkowanych ziół. Spożywać 2-3 razy dziennie po 2 łyżeczce.
  • Płukanka do włosów: 200 g siekanych świeżych liści pokrzywy gotować przez 30 minut w 1 litrze wody ( i ½ lirze octu winnego); wywarem umyć dokładnie głowę przed snem.

Czy pokrzywa może zaszkodzić?

Picie pokrzywy w nadmiarze może doprowadzić do problemów i może być przyczyną różnych dolegliwości. Osoby, które przesadzają z jej spożyciem, mogą dojść do np. odwodnienia, reakcji alergicznych, podrażnienia żołądka, obrzęków i skąpomoczu.

 

Pokrzywa w ogrodzie – naturalny nawóz.

Jak przygotować nawóz z pokrzywy dla naszego ogródka? Odpowiedź i zrobienie jest bardzo proste. Zapewniam, że i skuteczne.

 

Nawóz z pokrzywy (inni nazywają ją gnojówką)

  • Zastosowanie nawozu z pokrzywy

Gnojówka jest bardzo cenionym nawozem z pokrzywy. Gotowy preparat stosujemy do podlewania roślin, szczególnie tych, które mają duże wymagania pokarmowe (np. pomidory, ogórki, kalafior, róże, kwiaty jednoroczne i byliny, krzewy i drzewa owocowe).

 

  • Jak przygotować nawóz / gnojówkę z pokrzywy?

Aby przygotować nawóz z pokrzywy potrzebujemy najlepiej plastikowego wiadra lub beczki (metalowe naczynia nie nadają się do tego celu, gdyż podczas fermentacji mogą zachodzić niekorzystne reakcje chemiczne między roztworem a metalem). Zebraną i pociętą na części pokrzywę umieszczamy w naczyniu, a następnie zalewamy wodą. Ponieważ podczas procesu fermentacji płyn się pieni, nie należy wypełniać wodą naczynia po brzegi. Zostawiamy go w pojemniku na ok. 2 - 3 tygodnie, chociaż w okresie wysokich temperatur, fermentacja może nawet zakończyć się po ok. tygodniu. Gotowy nawóz to brak pienienia roztworu. Musimy wiedzieć, iż nawóz ten wytwarza bardzo przykrą woń (aby ją nieco osłabić można dodać do roztworu walerianę, dolomit lub mączkę bazaltową), za to posiada w sobie mnóstwo azotu i potasu, stąd wielu nazywa ją gnojówką.

  • Na co uważać z pokrzywą?

Gnojówka z pokrzywy to bardzo silny nawóz. Dlatego należy ją stosować w postaci płynu rozcieńczonego wodą, w zależności od potrzeb nawożonych gatunków, w stosunku 1:10 lub nawet 1:20. Doskonale wpływa na poprawę kondycji roślin oraz przyspiesza ich wzrost i rozwój.

 

Gnojówka z pokrzywy może być też używana w formie oprysku do ochrony roślin. W tym przypadku również stosujemy preparat rozcieńczony wodą, w zależności od rośliny oraz szkodnika czy choroby. Przykładowo aby przygotować oprysk do zwalczania mszyc i przędziorków, wiosną przed pękaniem pąków, rozcieńczamy gnojówkę w proporcjach 1:20. Na mączniaka rzekomego i szarą pleśń - stosujemy co dwa tygodnie roztwór rozcieńczony 1:10.

 

Wyciąg z pokrzywy - jak go przygotować?

Znacznie łagodniejszą od gnojówki formą preparatu jest wyciąg z pokrzywy. Stosuje się go bez rozcieńczenia wodą, głównie do ochrony przed szkodnikami. Wykonuje się go w proporcji 5L wody na 0,5 kg. świeżo zebranych roślin. Po zalaniu pokrzyw wodą, odstawia się pojemnik na ok. 1 dobę, następnie zlewa się płyn i opryskuje nim zapobiegawczo rośliny ogrodnicze. Ten preparat można stosować przez cały okres wegetacyjny w razie zauważenia szkodników, takich jak mszyce czy przędziorki.

 

Wywar z pokrzywy - jak go zrobić?

Wywar z pokrzywy możemy użyć do zwalczania choroby łodyg i zarazy ziemniaczanej na pomidorach. Wywar przygotowujemy z 0,5 kg świeżych roślin i 5L wody. Zalaną wodą pokrzywę gotujemy przez ok. 0,5 godz. Po wystudzeniu gotowy preparat rozcieńczamy wodą w stosunku 1:5 i podlewamy oraz opryskujemy zagrożone rośliny. Najczęściej wywar stosuje się wczesną wiosną.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl